Chefen grämer sig nog rejält för sin tafatthet – och vi vet hur det känns

Om vi först i det här bedrövliga (världs)läget ska behöva stå ut med meningslöst inrikesgnabbel från våra högsta ledare, så vore det väl ändå önskvärt med lite scwung på det hela. Så att vi åtminstone kan få något värt att lyssna på och kanske till och med ett litet skratt.

I tisdags samlade statsminister Ulf Kristersson (M) samtliga av riksdagens partiledare för att diskutera Sveriges säkerhet. Inför och efter mötet hade Magdalena Andersson (S) och Jimmie Åkesson (SD) följande ”krigerska” replikväxling:

Magdalena: Sverigedemokraterna sätter sina partipolitiska intressen före Sveriges.

Jimmie: Jag befarar att Socialdemokraterna kommer att använda mötet i helt andra syften och föra något slags inrikespolitiskt krig.

Jimmie: Vill man ha den här debatten kommer jag säga vad jag tycker, inte minst om Socialdemokraternas kopplingar till PKK och andra organisationer som Turkiet har problem med.

Och här kommer det som skulle bli en dräpande slutpunchline …

Magdalena: Det är något av det dummaste jag har hört.

”Det dummaste jag har hört”, måste väl ändå vara den svagaste av de svaga punchlines en ledare kan komma på. Och för Magdalenas del var det ju inte ens det dummaste – det var bara något av alla de dumma saker hon har hört. Magdalena grämer sig nog nu rejält för sin tafatthet, en attans-jag-skulle-istället-ha-sagt-så-här-känsla som vi säkert kan känna igen oss i. Alla bär väl på en dröm om att vara rapp och vass – i ett hopp om att det ska vara välgörande för avsändaren, men kanske även för mottagaren.  

Frågan är om Ulf grämer sig lika mycket för sina uttalanden vid samma träff. Först säger han:

”Alla behöver bidra till att kyla ner temperaturen”.

Någon minut senare tillägger han: 

”De individer och grupper som genomförde den här sortens aktioner blir i det säkerhetspolitiska läget nyttiga idioter för krafter som vill Sverige illa.” 

Att kalla människor för ”nyttiga idioter” – vad är det om inte att elda upp temperaturen ytterligare?

Måhända stod Kristersson för tisdagens (oavsiktliga) humorinslag, om än ett något bedrövligt sådant. I jakten efter ljuspunkter så hittar jag nöje i rappa, minnesvärda och ibland (oavsiktligt) roliga replikväxlingar från det gamla gardet av politiker och ledare:

”Hallå, nu tycker jag att vi gemensamt i denna sal sjunger We shall overcome.” Birgit Friggebo (PF), kulturminister 1992 under ett upprört möte i Rinkeby om främlingsfientlighet. 

”Fråga Gustav först, han måste snart gå hem.” Göran Hägglund (KD) i en partiledardebatt där han får frågan vad han tycker om Gustav Fridolins (MP) förslag om 6-timmars arbetsdagar. 

”Men, så hyggligt … Jävla skithög.” Marita Ulvskog (S), EU-valet 2014, tröttnar på Gunnar Hökmark (M) som enträget ger Ulvskog två val; ”den tyska ekonomiska politiken som ger vikande arbetslöshet, eller den franska socialistiska politiken som ger växande arbetslöshet”.

”Håll truten på dig Carl Bildt!” Per Garthon (MP) till Carl Bildt som försöker avbryta honom.

”Det är bara det att jag inte kan vinna den debatten – om han inte kommer full och börjar slåss i studion. Så länge som han säger någonting som är begripligt, har han ju överraskat.” Fredrik Reinfeldt (M) kommenterar år 2010 en eventuell debatt med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Från det brittiska parlamentet:

Parlamentsmedlem Dennis Skinner (Labour): "Half of the Tory members opposite are crooks".

Talmannen: "The honourable member must withdraw that remark".

Dennis Skinner: "OK, half of the Tories opposite are not crooks".

”Jag är ju naturligtvis gynnad av att Bildt är så jävla dålig. Det är klart att jag undrar vart han ska ta vägen, killen. Jag undrar vad han ska göra. Jag tycker lite synd om honom.” Göran Persson (S) om Carl Bildt (M) i en SVT-dokumentär. Någon tid senare när Persson tar ett jobb som PR-konsult replikväxlar Carl Bildt: 

”Det är väl bra att grabben får ett jobb, så att han inte känner sig vilse i världen”.

Den härligaste av dem alla kanske är när Fredrik Reinfeldt (M) replikväxlar med sig själv:

”Det där menade jag inte ens när jag sa det.” Reinfeldt år 2006 ångrar sitt förslag om att finansiera ett avskaffande av fastighetsskatten genom att slopa ränteavdragen. 

Det är kanske det Magdalena grämer sig över, att hon i tisdags inte följde upp sin slutpunchline med; ”Det där menade jag inte ens när jag sa det. Ärligt talat …

Men, så hyggligt … Han är en jävla skithög.

Jag är ju naturligtvis gynnad av att Åkesson är så jävla dålig. Jag tycker lite synd om honom.

Det är väl bra att grabben har ett jobb, så att han inte känner sig vilsen i världen.

Hallå, nu tycker jag att vi gemensamt sjunger We shall overcome.

Hälften av alla SD-människor är Putin-älskare.

_________________________________________________

​Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje vecka. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen