Han ska hyllas för att han lämnar – chefsjobbet är inte för alla

I möjligheternas och fingerpekandes tidsålder är det innerligt uppfriskande med chefer som fastslår – och tar konsekvenserna av – att allt faktiskt inte är möjligt. Det finns tillfällen där tuffa och personliga val är den enda framkomliga vägen.

Vad gör du exempelvis om du upplever att en krävande chefstillvaro inte går att kombinera med din önskan om att vara en (super)förälder? Du kan som Mattias Karlsson – SDs gruppledare i riksdagen – välja att lämna chefsjobbet. En annan väg är att som Anna König Jerlmyr (M) – Finansborgarråd och gruppledare Stockholm – sänka ambitionsnivån på föräldraskapet och ”ta in massor av hjälp för att få det att gå runt”. 

I någon mening är det en olöslig konflikt. Jag kan inte vara en så bra gruppledare som jag skulle vilja vara och jag kan inte vara en så bra pappa som jag skulle vilja vara. Och då måste jag någonstans välja, och då väljer jag att försöka bli en bättre pappa.” Mattias Karlsson, Expressen, 13 mars 2019

Du kan inte vara både en supermamma och baka bullar och göra toppkarriär.” Anna König Jerlmyr, SvD, 17 mars 2019 

Det var i SVT-dokumentären ”Mattias Karlsson – året fram till valet” som Karlsson förra veckan aviserade att han kommer lämna chefsuppdraget. Men den oförenliga rollen som ensamstående pappa på landsbygden är inte hans enda skäl. För vad gör du om du inte längre orkar eller vill mobilisera den kraft som chefsjobb år 2019 kräver?

”Jag har aldrig strävat efter att ha en så högt uppsatt position. Jag har inte trivts med det. Jag är inte riktigt gjord för den här positionen. Livet kan inte bara vara kamp, jobb och stridigheter.” Mattias Karlsson, SVT-dokumentären, Mattias Karlsson – året fram till valet

Jo, då kan du exempelvis som Karlsson kliva över i en annan mindre krävande ledarroll eller som Adam Moss gör i dessa dagar, nämligen lämnar chefsyrket helt och hållet. Efter femton år som chef för den framgångsrika och välrenommerade tidskriften The New Yorker gav Moss följande förklaring till sin överraskande exit från sitt tunga chefsuppdrag: 

“I want to see what my life is like with less ambition.”
“I don’t want to manage. I don’t want to be a boss. My basic hope is that I can find creative projects where I don’t have to run anything.”
 
Adam Moss, The New York Times, januari 2019

Många chefer upplever att kraven, stressen och jobbet har tagit över tillvaron. Och jag är djupt orolig för chefers tilltagande brist på förutsättningar och hållbarhet – vilket jag också valt som vardagsverk att göra något åt. Samtidigt är det nödvändigt att vara brutalt ärlig med att chefsjobbet inte är för alla. Det behöver inte alls vara något fel på uppdraget, det som saknas kan helt enkelt vara en hygglig match mellan jobbets krav och personliga önskemål, behov och förmågor. När Karlsson får frågan om vi ställer för stora krav på landets politiker idag, och om arbete inom politiken inte kan kombineras med familjelivet svarar han:

”Kraven ska vara stora för det är väldigt allvarliga saker som vi håller på med.” Mattias Karlsson, Expressen, 13 mars 2019

Hyllas ska de chefer som förstår när de ska lämna festen. Och som sen gör det. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen