Hög chef hänger ut sin mellanchef i riksmedia

När en hög chef ger sig på en helt vanlig mellanchef i ett av landets största rikstäckande nyhetsmedier känns det simpelt och ohederligt. Jag kan inte se att någon anställd – chef eller medarbetare – förtjänar en sådan uthängning. 

Trots att artikeln/nyhetsklippet ”Universitetschef utpekad för jäv – anställde dotter och pojkvän” i SVT Nyheter ger mig en unken klump i magen, så förmår jag inte riktigt förargas på den intervjuade personalchefen på Stockholms universitet. Jag har varit chef för journalister i tio år och jag vet hur fruktansvärt duktiga de kan vara på att få en att prata.  

Personalchefen frågas ut i ett personalärende kring jäv och utköp, och vid varje fråga svarar hon med ett alltför målande språk och en mening för mycket i slutet. Och det är dessa helt onödiga ”påhängen” som tar all heder och ära från chefen i fråga. Det är ett skolboksexempel på att misslyckas med att följa den gyllene chefsdevisen:

Som chef ska allt du säger ska vara sant, men du kan inte alltid berätta hela sanningen

Den uthängda chefen hade anställt sin dotter och dennes pojkvän utan att utlysa tjänsterna offentligt. Personalchefen anser att det är en ”ringa företeelse” eftersom det gällde en timanställning i ett akut läge. ”Den ringa företeelsen” fick som konsekvens ett samtal. 

SVT: Vad ledde samtalet till?

Personalchefen: Vi hade ett väldigt skarpt samtal med henne. Det i sig var en åtgärd som vidtogs, mötet var inte bara för att förhöra oss om hur det gått till, utan också för att inskärpa allvaret. Vi upplevde att hon inte riktigt tog det på allvar först.

Senare i artikeln framgår det att chefen fortfarande är formellt anställd vid universitetet, men är arbetsbefriad med lön fram till årsskiftet 2022. 

Personalchefen: Ibland gör man den typen av överenskommelser när man kommit till vägs ände. Det är ett personärende så jag kan inte gå in i detalj på det. Det ligger en del bakom som handlar om henne personligen och om samarbetssvårigheter.

SVT: Vilken roll spelade jävsituationen i detta?

Personalchefen: Det är klart att det var något som inte gjorde saken bättre för hennes del. Det har funnits en del kritik mot henne som chef.

En mening hade personalchefen med fördel kunna återanvända till leda – i tanke och handling: ”Det är ett personärende så jag kan inte gå in i detalj på det.” Av respekt för chefen i fråga som inte får möjlighet att försvara sig och ge nyans till den ensidiga bild som framställs av henne som en usel och omöjlig chef. Men lika viktigt; med omtanke för övriga anställda på Stockholms universitet. Även de som nu känner lättnad över att chefen måste lämna upplever troligen en unken känsla; nästa gång kan det vara jag som hängs ut i riksmedia av en chef i ledningsgruppen. Den förtroendeskadan unnar jag ingen verksamhet. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen