Det ska märkas att chefen har semester

Självklart kan du ta semester…” svarade chefen min chefsbekant som frågade om sommarledighet. Med tillägget ”…bara du ser till att ditt jobb löper på som vanligt.” Allt oftare hör jag historier och läser studier som visar på att vi idag förhåller oss till semester som vi under början av 2000-talet förhöll oss till de första som drabbades av utbrändhet; "Jovisst får du vila lite om du har fått sjukskrivning, men jobba bara klart först. Sen ringer eller mejlar vi dig om något dyker upp."


Det är något synnerligen orationellt i att som chef förvänta sig att jobbet ska löpa på som vanligt när medarbetarna är på semester. Hade min chefsbekant inte fått tunghäfta, så vore det föredömligt om hen rappt hade svarat sin chef "Nej, under min semester kommer

- mejl inte besvaras
- möten genomföras utan min närvaro
- telefonen användas enbart privat
- fakturor behöva vänta på attestering
- rapporter och analyser inte göras
- mitt skrivbord stå tomt för alla som kommer förbi med en fråga.
Det kommer således definitivt märkas att jag är borta. Och det kommer definitivt märkas när jag är tillbaka utvilad och pigg."



Men det är inte bara obegåvat det är också ett olagligt och synnerligen kortsiktigt chefsbeteende. Sverige fick i 1938 lagstadgad semester. Riksdagen motiverade den gång alla anställdas rätt till två veckors avlönad semester med ”ett ökat behov av rekreation bland arbetarna”. Tanken var att sommarvila skulle leda till högre produktivitet och arbetsglädje när hösten kom. Behovet av vila från jobbet ökade under åren och sen 1978 har vi haft fem semesterveckor. Det innebär att chefer i si sådär 70 års tid har lyckas hantera sitt lagstadgade arbetsgivaransvar; nämligen att bereda sina underställda den ledighet som lagen föreskriver genom att ta in vikarier eller genom att acceptera att jobb helt enkelt inte blir utfört under semesterveckorna. Men de senaste åren har det för många chefer blivit en för svår chefsuppgift att lösa. Eller kanske snarare det har blivit så alltför enkelt att låta bli. Tack vara mejl, smarta telefoner och ett överallt välfungerande wi-fi. Och oavsett lagbrottet så bygger semester på en rudimentär investeringslogik; det kostar på kort sikt att folk är lediga, men det lönar sig på över tid. Utan underhållinvesteringar inträffar det oundvikliga förfallet.
 

Men kanske är det alldeles omodernt att det som i Sverige vilar på chefen att se till att underställda kan ta ut semester. Kända amerikanska arbetsgivare som Linkedin och Netflix’s tycker det. Enligt deras ”Unlimited Paid Time Off”-policies överlåter de såväl när som hur mycket semester till den enskilda medarbetaren. Och då ska vi komma ihåg att USA som enda utvecklad land i världen inte har lagstadgad rätt till semester. Så förstå därför PR-effekten företag som Netflix, Linkedin och dess lika åtnjuter när de aktivt går ut med sina tillsynes hejdlöst generösa semesterpolicies. 

Men i praktiken behöver de inte oroa sig det minsta lilla över potentiellt översemestrande medarbetare. I USA får många fulltidsanställda några betalda semesterdagar per år, men bara 77% av dagarna plockas ut och aldrig har amerikarna tagit mindre semester än nuDet är upp till varje anställd-cheferna adderar ytterligare en stressfaktor i en redan tuff arbetsvardag; tävlingen om att ta ut minst antal semesterdagar. Att företagen i tillägg undviker semesterlöneskuld ger förmodligen extra grädde på (ägar)moset. (Linkedin hade i juni förra året $128 million i semesterlöneskuld – deras största kortfristiga skuldpost.)

Inspirerad av de amerikanska företagen införde Virgin’s Sir Richard Branson samme riktlinjer i sin verksamhet. Han förklarar beslutet som följer på sin hemsida:


"It is left to the employee alone to decide if and when he or she feels like taking a few hours, a day, a week or a month off, the assumption being that they are only going to do it when they feel a hundred percent comfortable that they and their team are up to date on every project and that their absence will not in any way damage the business - or, for that matter, their careers!"

Sir Richard Branson, Virgin

 


Att på det här sättet överlåta till de anställda att tänka långsiktigt (ta ut semester) samtidigt som de mäts på det kortsiktiga (allt jobb är ”up to date” och karriären på topp innan du åker) gör mig ännu mera övertygad om att vi gör rätt här i Sverige. Det ska vara chefens uppgift att se till att alla underställda tar ut sina fem veckor semester. Helt enkelt för att det är lönar sig för verksamheten att vi ser till att alla vilar upp sig inför nya tag! 


GLAD MIDSOMMAR!


 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen